субота, 12. октобар 2024.

Деца деци 2024.

Током Дечије недеље ученици наше школе вредно су сакупљали различита средства за личну хигијену и школски прибор чинећи тако да Дечија недеља има и хуманитарни карактер.

И помоћ и поклон


Деца су била веома посвећена и радо су се одазвала овој нашој већ традиционалној активности.
Направљена су 32 пакета са хигијенским средствима, 2 пакета за бебе и 9 пакета школског прибора. Пакети су предати породицама ученика школе којима је таква помоћ добро дошла. 
Сигурно смо да ће другарима који добију пакетиће срца обрадовати поруке, које су за њих направили другари из разредне наставе, и поставили у сваки пакетић. 
Пакетиће су са радошћу направиле ученице 5-2 одељења уз помоћ наставница Марије Роквић и Мирјане Шијаков.

Наш мали центар хуманитараца



Подносилац извештаја, Мирјана Шијаков

среда, 9. октобар 2024.

Мост између генерација

Сарадња са Центром за социјални рад

Са Центром за социјални рад наша школа сарађује по природи њиховог и нашег посла. Ретко  имамо предавања за ученике о темама које су нам заједничке. У Дечијој недељи уприличили смо управо једно такво предавање за ученике, представнике Вршњачког тима и Ученичког парламента, са представницима Центра за социјални рад психологом Тијаном Панић и правником Александром Баћићем. Предавању су присуствовали наставници који координирају овим ученичким телима, педагог, директорка и помоћник директорке.

Мост између школе и Центра за социјални рад

Много мостова

Повод и тема за овај сусрет био је мостови сарадње међу генерацијама што нас прво асоцира на младе и старе, децу и одрасле. Тематски, тај је мост био много шири, односно изграђени су мостови међу далеко разноликијом темама, највише захваљујући интересовањима и питањима присутних ученика. Ученике је занимало и како живе деца, њихови вршњаци, у хранитељским породицама, ко се може пријавити и каква је процедура за оне који желе да приме децу у хранитељску породицу; ко и како може усвојити дете које је сироче или је одузето родитељима и многа друга питања. Тиме су показали неочекивану зрелост, али и емпатију за другаре.

Мост међу темама које се тичу вршњака и породица

Ни старе особе нису заборављене, и ту су наши ученици имали конкретне предлоге за акцију - чешће посете старачком дому у нашем граду. 


уторак, 8. октобар 2024.

2024-25_Стони тенис

       Општинско такмичење одржано је у СТК „Челарево„ у Челареву, 08.10.2024. године, где смо
освојили 3. место у екипном такмичењу, од пријављених 3. екипе:

1. ОШ „ Вук Караџић „ Бачка Паланка    2. ОШ „ Здравко Челар“ Челарево
         
3. ОШ „ Свети Сава“ Бачка Паланка


           
Ученици који су се такмичили су:  
             



1. Хелена Зец 4-3                             

2. Јаков Зорић 4-4

3. Немања Радош 6-3

4. Стефан Зељко 7-3

5. Стефан Бацељ 7-3




У појединачном такмичењу ученик Јаков Зорић 4-4 је освојио 3. место.

       

  Екипу су чинила два ученика и једна резерва и то:

1. Јаков Зорић 4-4

2. Стефан Зељко 7-3

3. Немања Радош 6-3

Девојчица Хелена Зец 4-3 је учествовала само у појединачном такмичењу.



Наставница физичког и здравственог васпитања Гордана Пушић

субота, 5. октобар 2024.

Ми на Међународном сајму Лорист

Наша школа већ дуже време успешно спроводи различите активности са  еколошким садржајима, те је ове суботе 5. oктобра организован одлазак на Новосадски сајам у оквиру кога је Међународни сајам Лорист, поставио рециклажно острво са циљем да се грађанима приближи важност рециклаже кроз конкретан допринос. То је практично значило да сваки грађанин уместо да новцем плати,  улазницу може добити ако донесе одговарајућу количину рециклажног отпада: лименки, папира, ПЕТ амбалаже, стакла, гуме, електронског или електричног отпада. 

Уместо улазнице - рециклажни отпад на рециклажно острво

Организован је одлазак 20 ученика који похађају слободну наставну активност Моја животна средина коју води наставница географије Татјана Агић, ученика који похађају  еколошку секцију коју води наставница биологије Сања Савић и Мирјанa Шијаков која је носилац школског Програма за заштиту животне средине. Пошто су улазнице за Међународни сајам Лорист овога пута биле дефинисане количином рециклажног отпада ми смо се добро припремили и понели одговарајућу количину лименки, чепова и ПЕТ амбалаже, али смо посебно били заинтересовани да добијемо и саднице тује и цвећа што смо и успели. За једну садницу тује било је потребно донети 60 кг хартије односно, 10 кг хартије за једну садницу цвећа.

Ученици који похађају активност Моја животна средина са наставницама

На сајму је била поставка програма Покрајинског секретаријата За чистије и зеленије школе Војводине, чији смо дугогодшњи учесници, затим Град хуманости-чеп по чеп и нечији живот постаје леп, где је била организована и радионица за децу. Ученици су имали прилику да виде разноврсну понуду ловачког и риболовачког прибора, опреме, али и поставке препарираних примерака дивљих и егзотичних животиња у специфичном окружењу. Осврнули смо се и на предстојећи Дан заштите станишта који се обележава 6. октобра. 

Сарадници програма За чистије и зеленије школе Војводине
  

Ученици шестих разреда  су већ направили плакате поводом Дана заштите станишта које ће поставити у ходник школе. Такође смо на сајму добили плакате-флајере везане за неке од специјалних резервата природе као што су: Багремара, Ковиљско-Петроварадински рит и Обедска бара. Дружење је протекло у активном, занимљивом, а пре свега обострано корисном дружењу.


А туја и цвеће које смо добили као награду за велику количину рециклажног отпада, добиле су своје место у школском парку, баш на главном улазу школе. Вредне руке ученика из боравка са учитељицом Татјаном Кнежевић једва су чекали да их својим рукама посаде и утапкају. 

Туја  и цвеће красе главни улаз у школу


Подносилац извештаја Мирјана Шијаков, Програм за заштиту животне средине