понедељак, 20. октобар 2014.

Продајна изложба ИК Лагуна

У сарадњи са Издавачком кућом Лагуна у школској библиотеци од 6. до 17. октобра трајала је продајна изложба издања овог популарног издавача. Лагуна за овакве прилике има уходану праксу: припремљен пакет од 120 наслова међу којима је највише књига за младе читаоце - Мала лагуна, и неких 20-ак наслова за одрасле читаоце; могућност да се током изложбе наруче било које друге књиге из каталога; запослени могу да купују књиге и на рате потписивањем закључнице; у зависности од продатих књига, школа добија рабат у књигама. 

Радионице Каталози - купуј паметно


По отварању изложбе школски библиотекар је пре самог прегледа изложених књига држао радионице у две верзије, за млађе и старије ученике, о каталозима као начинима паметне куповине. Кроз радионице ученици су упознати са видовима каталога, њиховим обележјима и наменом, разликом у односу на рекламни материјал, врсти текста којој припадају, а учесници радионица окушали су се у резимирању текста и упоређивању штампаних каталога, онлајн каталога, креирању рекламе и поређењу са подацима из каталога, значењској разлици између купца и потрошача и одликама паметне куповине и непромишљеног трошења новца. Реч је била о књигама, наравно, и о каталозима издавачких кућа и књижара. Сценарио радионице приложен је на сајту школске библиотеке. Кроз радионице је прошло по једно до два одељења сваког разреда у предметној настави и безмало сва одељења разредне наставе.

 

Фото-галерија - кликни на текст да је прегледаш

Шта су куповали наши ученици 


Током трајања изложбе могло се лако приметити како се књиге купују: паметно или непромишљено. Ученици су много загледали књиге, обавештавали се о њима углавном летимичним прегледом, на основу наслова и изгледа књиге. Највише је купљено и наручено књига које личе на играчке: споменар, Књига тајних ствари за девојчице и дечаке, Гламур-бојанке. Ове књиге су, запањујуће, куповали и ученици старијег узраста. По популарности следеће су биле књиге са хорор-тематиком. На трећем месту су књижице са научно-популарном тематиком и енциклопедије: Диносауруси, Животиње, Самураји, Стари Рим итд. Белетристика се најмање продавала. 
Најзначајније што смо приметили током трајања изложбе јесте да неки ученици паметно штеде и да су спремни да своју уштеђевину потроше на књиге. 

Резултати продајне изложбе


На продајној изложби продато је књига у вердности од 27.000 динара. На основу  доставница и извештаја, Лагуна ће доставити припадајући рабат школи, на основу чега бирамо књиге за школску библиотеку. Ми смо се већ одлучили да то буду књиге Уроша Петровића јер школска библиотека нема ниједну његову књигу. Биће то паметан избор. 


Нема коментара:

Постави коментар