петак, 30. август 2024.

Дошли нам прваци

 Колико пријема мале војске првака памти наша школа!

Не знамо тачно откада, можда одувек, за нове ђаке ученици који су завршили 4. разред са својим учитељицама приреде мали  музичко-сценски програм за приспеле прваке. Ини се сјате са својим родитељима у крило школе и од приредбе више их занима учитељица. Зато су за тај први сусрет учитељице посебно лепе и дотеране. Као и пре 70, 50 или 20 година сваком је своја учитељица најлепша. Зато се на трен могу одвојити од руку родитеља. Тај трен трајаће у наредним данима, док се на прилагоде на школу, прва два часа. А потом, по распореду, као права војска. 

Војска првака



Приредба за најмлађе

У сигурном крилу школе

 Драги прваци и ваши родитељи, хвала вам на поверењу при избору школе!


  

четвртак, 8. август 2024.

Летња школа фотографије и анимираног филма

Словачки језик са елементима националне културе


„Летња школа фотографије и анимираног филма“ одржана је у Словачкој Републици од 2. до 7. августа 2024. у Банској Бистрици у организацији Методијског центра Универзитета Матеја Бела за Словаке који живе у иностранству.

Сви учесници пројекта у Б. Бистрици

У летњу школу су се укључили ученици из Украјине, Румуније, Аустралије, Ирске и Србије. Из Србије је учествовало 14 ученика, осам из петровачке гимназије, двоје из Ковачице, троје из Челарева и једна ученица из наше школе Соња Бељански, ученица четвртог разреда.
Циљ ове школе је да се подстакне и развија креативни потенцијал деце и омладине - Словака који живе у иностранству. У програм су биле укључене разне радионице које су се односиле на фотографију и анимацију, кратког филма блиског креативним сегментима. На крају је рад учесника био вреднован од стране организатора. Највреднији су добили признање, међу којима је била и Соња Бељански. 

Наша Соња


Сем радионица организатори су припремили и излет, посете музејима, галеријама и обилазак града Банска Бистрица. Кући су понели много доживљаја, искуство дружења, нова пријатељстава и лепих успомена. 

Најмлађи учесници са наставницом Маријом



известила наст. Марија Кукучка Супекова