среда, 30. новембар 2022.

Посета Градској библиотеци „ Вељко Петровић“ и Музеју града

        Ученици 2-3 одељења су крајем новембра посетили Градску библиотеку „ Вељко Петровић“ и Музеј града са циљем упознавања живота у прошлости. У градској библиотеци домаћини су нам уприличили занимљиву радионицу у оквиру које смо се упознавали са начином живота наших старих, нарочито њиховог дружења на поселима.

        Видели смо многобројне рукотворине које су веште руке жена и девојака стварале уз песму и слушање прича оних најмудријух. Упознали смо и народне обичаје који су пропраћени разним народним умотворинама, најчешће песмама. Деца су имала прилику да се окушају у мудровању и тумачењу задатог. Било је изазовно и нимало лако, али свакако корисно.





У Музеју града смо обишли прву поставку која сведочи о далекој прошлости, времену праисто рије, Римског царстав и средњег века. Ученици су били веома заинтересовани и активносу учествовали у разговору. Постављали су многобројна питања у вези са предметима пронађеним у нашем крају. Неке је нарочито заинтересовала поставка остатака костију праисториских животиња, други су уживали у предметима који су сведочили о животу у средњем веку. Након излагања о поставци ученици су добили задатке и у групама трагали за предметима из одређеног временског периода. О својим утисцима су писали на часу српског језика.





 Подносилац извештаја: Драгана Менчик

Нема коментара:

Постави коментар