недеља, 21. јануар 2024.

Паук није баук

Предавање и виртуелна изложба дечијих цртежа у Музеју града


Поводом обележевања Дана паукова, удружење Паукови Србије, покренуло је пројекат Паук није баук, са циљем да се што више људи у Србији упозна са необичним светом ових животиња и научи нешто ново. Средства за реализацију пројекта сакупљена су преко платформе donacije.rs  Кампања је била врло успешна и сакупљeно је више него што је очекивано, стога је донета одлука да се у још једном граду организују мини-дани паукова. За бонус-град одабрали су Бачку Паланку на наше велико задовољство.

Предавање за полазнике Сачувајмо нашу планету и Чувари природе

 Шта је арахнофобија и како је настала Тарантела


Предавање “Паук није баук“ и изложба дечијих цртежа „Паук и девојка“ уприличени су у просторијама Музеја града. Иако је догађај био организован у недељу 21. 1. 2024. године у 12.00 часова, ученици који похађају слободне наставне активности Чувари природе и Сачувајмо нашу планету радо су се одазвали позиву наставница биологије Сање Савић и Мирјане Шијаков. Њих тридесетак провело је читава два сата у дружењу са дивним предавачима Горданом Грбић и Борисом Илићем. У првом делу предавања Гордана нас је упознала са занимљивим чињеницама о пауковима Србије и објаснила нам да код нас нема опасно отровних паукова. Такође смо сазнали да је арахнофобија - страх од паукова, према њиховом истраживању, израженији код мушкараца. Разрешили смо мистерије и заблуде о тарантулама и како је настала једна од најпопуларнијих мелодија и песама Италије Tarantella без које се не може замислити ниједно венчање у Италији. Подсетили смо се да су пауци у неким земљама света посластица-грицкалица јер су богат извор протеина. Игор нас је упознао са различитим врстама паукова и њиховим специфичним животним навикама путем кратких филмова и фантастичних фотографија. Иначе Игор је познат и на друштвеним мрежама па су га деца одмах и “запратила“ на Тик-Току. 

Све у знаку паука па и колачићи

И колачи у знаку паукова


Одгледали смо и виртуелну изложбу дечијих цртежа „Паук и девојка“ уз тактове Tarantellе, а један део радова је био постављен у простору Музеја. На крају предавања деца су постављала питања, дискутовала и износила свoja запажања и размишљања о пауцима. Сазнали смо и да неки од њих имају паукове као кућне љубимце. Домаћини су припремили и освежење за све, сокиће и колачиће са мотивима паука. За све нас дружење је било веома пријатно и корисно, проширили смо своја знања о овој теми и сазнали за најновија испитивања могућности употребе паукове мреже као алтернативног биоиндикатора загађености ваздуха у градовима и испитивање токсичности пестицида на одређене врсте паукова као таргет организме. То су нове актуелне теме којима ћемо се бавити у будућности на неким од наших часова. Задовољни и нестрпљиви чекамо неко ново дружење.

Недељом у подне - ученици и наставници испред Музеја града


Подносилац извештаја наставница биологије Мирјана Шијаков

Нема коментара:

Постави коментар