четвртак, 28. децембар 2023.

Јавни час - резултати пројектне наставе

 Омаж Давиду Албахарију - за сваког по нешто

Поводом смрти Давида Албахарија (1948 - 2023) у школи смо се бавили његовим животом и делом.

У библиотеци на изложбеном простору уприличена је изложба фотографија и аутобиографских исказа, а библиотекарка је иницирала проучавање и илустровање једине приче за децу, упознавање са животом Давида Албахарија у библиотеци, изучавање и дописивање  кратких прича Давида Албахарија и проучавање романа "Мамац", који је однедавно обавезна домаћа лектира, у склопу шире теме - идентитети Давида Албахарија.

изложба фотографија и аутобиографских исказа

За најмлађе - сликовница

Најмлађи су на српском језику проучавали једину Албахаријеву дечију причу  "Ема и јеж који нестаје", а на ликовном илустровали и правили одељенске сликовнице и стрипове. Отуда је настала изложба тих сликовница

Пројектна настава о кратким причама и роману "Мамац"

Ученици седмог разреда бавили су се Албахаријевим кратким причама упознајући их преко Давидовог предавања о кратким причама, а  затим тумачећи, медијски проширујући и дописујући одређене кратке приче Давида Албахарија.

Ученици 8. разреда већ две генерације суочавају се са, за њих неуобичајеним постмодерним текстом романа "Мамац" као обавезном домаћом лектиром. Овај пут су делу приступили пројектним моделом наставе трагајући за одговором о идентитетима Давида Албахарија, тј. шта га је одређивало као писца и човека: национално, верски. литерарно, музички и географски. 

Јавни час - представљање резултата пројектне наставе

Пројектна настава, најкраће  речено, подразумева да се ученици ухвате у коштац са неким проблемом или питањем, да истраже могуће одговоре и да резултате тог истраживања и своје одговоре изложе јавно. Зато смо уприличили да овај пут ученици и 7. и 8. разреда представе артефакте пројектне наставе представе одељењском већу и заинтересованим наставницима кад је распуст већ почео, тачније у четвртак 28. 12. 2023. Наставници који су дошли били су изузетно заинтересовани, подржали су и похвалили ученике и изнели низ конструктивних критика усмено и у листићима за вредновање. Тако је овај јавни час била још једна повратна информација и вид вредновања њиховог рада пошто су претходно већ били у прилици да самовреднују свој рад, да се вршњачки вреднују, да чују од библиотекарке и наставника савете и предлоге за побољшање. 

јавни час - више презентера него посматрача

Сви материјали за пројектну наставу, сви артефакти ученичког рада и листићи за вредновање и самовредновање налазе се на сајту библиотеке: https://sites.google.com/el-skolasvetisavabp.edu.rs/biblioteka/OV-akcije/Albahari-projektna

Нема коментара:

Постави коментар