субота, 27. јануар 2024.

Светосавска академија 2024.

 Наша мала академија има утврђени редослед догађања годинама. Мењају се учесници и теме беседе и културно-образовног дела. 

На почетку увек сви ускликнемо

Академија увек започиње интонирањем химне што дуго увежбавају полазници слободних активности везаних за музичку културу и наставницу Верицу Маливук. Ове године они су увежбавали и песмице о Ћирилу и Методију којима су зачинили и унели живост у сценски приказ из живота солунске браће. 

Ускликнимо с љубављу - хор ученика

Затим се присутнима обратила директорка Маја Којић с поздравним говорим, честитајући свима славу. 

Поздравни говор директорке Маје Којић

Кумови представљају све ученике и родитеље 

Док је још хор на сцени, спреман је да отпева и Тропар светом Сави уз обред. Протојереј Душан Ђукић осветио је славски колач и кољиво са овогодишњим кумовима породицом наше ученице Бојане Штрбац. Да подсетимо, светосавски кум је увек неки ученик школе са својом породицом који у име свих ученика учествује у обреду и целе године представља своју школу. Светосавски кумови су школи поклонили и велики телевизор за учионицу биологије, и то је убедљиво највећи екран који имамо у школи. . 

школски кумови - породица Штрбац, директорка и свештеник
.

Светосавци богатији за једну Наташу

Светосавско дете предлажу одељењске заједнице осмог разреда, а коначно бира Наставничко веће крајем децембра тако да смо већ сви знали да је то ове године ученица VIII 4  Наташа Буквић. Светосавско дете бирамо по његовим хуманим особинама које се базирају на хришћанским вредностима. На Светосавској академији га проглашавамо и  даривамо. Тако су и овогодишње светосавско дете Наташу Буквић даривале директорка у име школе вредном књигом владике Николаја и од стране раније светосавске деце. Ове године то је била Александра Ковачевић, која је титулу Светосавског детета добила 2011. Данас ради у једном представништву у Београду и мило нам је да има исту ону ширину, ведрину и доброту коју је имала ко дете. Светосавска деца наше школе, иначе, имају незванични клуб у којем се договарају о акцији даривања новоизабраних, а своје активности могу проширити временом и на друге хуманитарне акције. Светосавско дете по обичају држи пригодну беседу, па је своју прочитала и Наташа Буквић. 


Пред изазовима Светосавског темата

На неки начин светосавска деца су и сви они ученици који се ухвате у коштац са темама и правилима конкурса Светосавског темата јер то нису свакодневни послови, нити уобичајени домаћи задаци. Од њих се захтева да поштују тему и услове конкурса, да пажљиво проуче изворе и дубље истраже теме дубље послуже се њима имајући критичан став и наведу их поштујући правила интелектуалног поштења, да буду креативни, али не и произвољни; да њихови радови буду аутентични и самостални.  Слободно можемо рећи да је Светосавски темат нека врста матуре где наши ученици бирају предмет и тему која им највише одговара и показују своју стваралачку зрелост размахнувши своју машту и знање у оквиру  задатих услова, сведоче своје интелектуално поштење од малих ногу. Дечији жири прегледа њихове радове по унапред утврђеним критеријумима, а награђујемо их корисним књигама на Светосавској академији. Ове године изазовима светосавског темата најуспешније су се одазвали ученици са следећег списка.  

Српски језик
Млађи узраст - разредна настава
 1. Творац писма којим пишем - Матија Грубор 3-2
 2. Волим ћирилицу (песмица) - Ленка Панић 3-2 
 3. Творац писма којим пишем, Ивана Самарџић 4-3
Старији узраст - предметна настава
 1. Шта сам сазнала из емисија "Постанак и опстанак ћирилице" - Александра Јовић, 5-2 
 2. Шта би нам рекли Ћирило и Методије данас - Са Ћирилом и Методијем на кафи, Михаела Јовицки 6-3 
 3. Анализа једне Константинове песме, Вељко Давидовић 7-4
Специјална похвала Вујадину Карановићу 7-4 за видео "Словенска слова" јер није одговорио ни на једну тему конкурса, али је рад изузетан.

Ликовна култура
Млађи узраст - разредна настава
 1. Како су се наши преци облачили у време Стефана Немање (две рада) - Лена Ђукић 3-1
 2. Оживљена слова, Милош Радовић 4-1
 3. Оживљена слова, Луна Тривуновић, 1-1
Старији узраст - предметна настава - сва три рада на тему Популаризација ћирилице и глагољице: предлози дизајна одевних и других предмета
 1. Две вечерње хаљине, Марија Ћосић, 8-4
 2. Женска народна ношња, Јелена Митровић 6-4
 3. Спортска јакна, Марија Панин 5-2 
 • Специјална награда - изузетан рад али није одговорио на задате теме Светлана Челик  7-3
Медијска писменост
 • похвала Немањи Ђаковићу 6-1 за приказ играног филма о Ћирилу и Методију 

Дечији жири је радио у саставу: 
 • српски: Милена и Дуња Милићевић, Даница Гашпаровски, Милица Мартић, Надежда Пилиповић и Анђелија Попадић 7-3; 
 • ликовно: Милица Ђорђевић, Марија Ћосић, Дуња Кнежевић, Наташа Буквић, Лана Лугоња 8-4; Душан Бојанић, Бранислав Стојановић, Теодора Гарић, Софија Недељков, Николија Бјелош, Михаило Топић, 5-1.
 • медијска писменост: Милица Мартић 7-3
Све радове и критеријуме за процену објавили смо у Светосавском зборнику 2024. на страници репозиторијума школске библиотеке. 

ученици аутори најуспешнијих радова на Светосавском темату

Из живота Ћирила и Методија


Културно-образовни део ове године био је посвећен јубилеју почетка Моравске мисије Ћирила и Методија. Наставница Александра Продановић припремила је са ученицима 5. и 6. разреда одабране сцене које приказују рад Ћирила и Методија на стварању глагољице и њихових ученика на стварању ћирилице. Глумили су: Вук Штрбац 6-2 (Методије), Вид Карановић 6-1 (Ћирило), Стефан Зорић 5-4 (Наум), Давид Грубор 5-4 ( Климент), Данило Нововић, 5-4 (Либријан). Делове су успешно повезивале нараторке Мина Илић и Маја Кнежевић из 5-4.

Сценски приказ обогатило је хор певањем песмица о Ћирилу и Методију и презентације ученика Вујадина Карановића 7-4 и Милице Мартић 7-3.

  
учесници сценског приказа о животу Ћирила и Методија

Конферансу је припремио и о целини бринуо наставник Предраг Вајагић, а програм је водила Доротеа Јосић. 

конферансије Доротеа Јосић

Светосавски квиз Петочисленици


И раније смо покушавали да Светог Саву обрадујемо знањем разних врста организујући квиз за различите узрасне категорије свих ученика школе, али се завршавало на ваннаставним активностима (Клуб читалаца углавном). Ни ове године нисмо прошли сјајно - пријавило се пет екипа само у разредној настави, али се тих пет екипа одлично забавило. Квиз је био посвећен такође Ћирилу и Методију. Ученици су имали материјал по коме су се за квиз припремали. Квиз је започео техничким проблемима, али смо их успешно решили, па су учесници тражили и репете. Питања са квиза објављена су у Светосавском зборнику 2024. а победничка екипа је 3-3 у саставу: Најдан Ћулум, Маша Радонић, Маша Мартић, Милан Мишковић, Реља Максимовић. Свако од њих добио је по пакетић плазме, као и ученици 2-3 који су били најбоље у квизићу који је спремљен као додатак илити репете.  
Ученици су изјавили да би радо учествовали опет, да им је било занимљиво и поучно из много разлога: због веб-алата сократив (skrative.com) и лајввокшитс (Liveworksheets.com)у којима су радили квиз, али и због искуства рада у екипи где је свако показао какав је тимски играч. 
Тек на самом крају открили су и зашто се квиз звао петочисленици - зато што је првих Ћирилових  ученика било пет. Число на нашем старом језику значи број, па би буквално прилагођавање савременом језику било - петобројни. 

најуспешнија екипа на квизу - ученици 3-3Нема коментара:

Постави коментар