среда, 22. јун 2022.

Учимо како се шта производи

 22. јуна 2022. год. у сарадњи породице и школе организован је едукативни излет 2-1 одељења у Бач и Селенчу у циљу реализовања амбијенталне наставе. Родитељи Петровић организовали су посету фабрици која се бави производњом амбалаже од дрвета ЦТК „Тектона“. Ученицима је објашњен процес фабричке производње од дрвених трупаца до палета и гајбица. Видели су каква својства има дрво као материјал за израду разних производа. Затим је организован обилазак и средњовековне тврђаве , споменика културе којим се Бач поноси. Упознали су њен историјат и осетили дах прошлих времена.


у фабрици амбалаже "Тектон"

У оближњем селу Селенча у метлари „Трусина“ упознали су занатски начин производње. Власници метларе објаснили су сваки део у процесу производње метли, од скупљања, класирања, чишћења сирка, операција израде метли: сечење, везивање, уградња дршке, шивење... Ученици су видели и научили да се и у фабрици за обраду дрвета и у метлари, остаци материјала не бацају, него се користе за нови производ. Од дрвета се праве брикети за ложење, шпер-плоче, пиљевина, а од сирка пелет (грануле) за ложење. Деца су била веома заинтересована и са занимањем су пратила и учествовала у свим активностима.

Како се праве и за шта служе метле - метлара "Трусина"

Оваквим начином наставе ученици су боље упознали своју околину, места у близини нашег града и њихове знаменитости. У амбијенталној средини упознали су фабрички и занатски начин производње , различита занимања људи и материјале који се користе у производњи и њихова својства. Повезани су наставни садржаји света око нас, тема ЧОС-а и наставни садржаји ликовне културе . Планирањем и реализовањем заједничких активности појачана је сарадња породице и школе у циљу боље и квалитетније наставе. На часу ликовне културе ученици ће осликати гајбице и дашчице палета .

 

Известилац: учитељица Јасмина Васојевић

Нема коментара:

Постави коментар