петак, 24. фебруар 2023.

Дан матерњег језика - посета градској библиотеци

 Од уторка 21. до петка 24. фебруара, ученици наше школе 3. и 4. разред, посетили су Дечје одељење Градске библиотеке " Вељко Петровић" поводом обележавања Дана матерњег језика.

Присуствовали су радионици коју су припремили домаћини. Разговарали су о појму матерњег језика, начину и потреби да се богатство језика сачува од туђица и заборава, сазнали када и због чега се почео обележавати овај дан. Откривали су туђице у свакодневном говору и речи из српског језика које имају исто значење. Покушали су да одгонетну због чега у српском језику користимо најчешће енглеске речи и шта је последица такве навике. Тачно и прецизно су одговорили да је то заборав и да је забрињавајуће колико ће се српских речи заборавити и изгубити ако се свако од нас не потруди да ову лошу навику победи. Деца су окитила дрво које је представљало матерњи језик најлепшим речима које су до сада научили, у групама су радили на откривању најчешћих грешака у изговору и писању, па су једно од правила презентовали осталима.






Циљ ових радионица био је да ученици разумеју и говоре језике свих народа, али да знају и чувају свој језик. Када народ изгуби своје речи и своје писмо он престаје да постоји.





„Чувајте, чедо моје мило, језик као земљу. Реч се може изгубити као град, као земља, као душа. А шта је народ изгуби ли језик, земљу, душу?

Не узимајте туђу реч у своја уста. Узмеш ли туђу реч, знај да је ниси освојио, него си себе потуђио. Боље ти је изгубити највећи и најтврђи град своје земље, него најмању и најнезначајнију реч свога језика."
Стефан Немања

Подносилац извештаја: Драгана Менчик (2. разред) 

                                         Оливера Сарач (3. разред)       


 

Нема коментара:

Постави коментар