четвртак, 5. октобар 2023.

Млади и ми - против социјалне искључености

  Пројекат Центра за социјални рад општине Бачка Паланка

 
У библиотеци наше школе  у среду, 04.10.2023. са почетком 13:15 часова предавање су одржале Смиљана Вулетић, Јасмина Боначић, Тијана Панић и Јована Марчета, запослене у Центру за социјални рад. Предавање је било на тему „ Млади и ми – против социјалне искључености“ из области асоцијалног понашања младих, ненасилне комуникације, асертивне комуникације са осмим разредима и њиховим одељењским старешинама. Предавачице су најпре рекли зашто су покренуле овај пројекат и шта је важно да знају. Са децом су причале шта је то пубертет и адолесценција и шта је битно у овом периоду:
  • оснаживање младих за самостално решавање проблема
  • изградња самопоштовања и самопоуздања
  • самоспознаја личних емоција и потреба и
  • прилагођавање новим околностима у животу, нова школа, промена места због школовања.


Такође су објашњавале шта је то асоцијално понашање ( деликвентно понашање ), да су од 14 година кривично и прекршајно одговорни, шта је то кривично дело. 
       
Укључивале су ученике у разговор и прозвали су два добровољца да прикажу једну ситуацију у школи. 

Ученик 8-3 одељења Слободан Вишекруна и ученица 8-2 одељења Доротеа Јосић су одглумили ситуацију да је нестала Слободанова гумица за брисање и да је оптужио Доротеу да му је она узела. Викао је на Доротеу и у једном моменту је и исказао према њој и физичко насиље. Остали ученици су имали задатак по групама од 5-6 ученика да напишу нешто о Слободановом и Дротеином понашању.



Један ученик је говорио у име групе шта су написали на папиру. Након тога су питале поједине ученике како се осећају, да ли се нечега плаше, шта их чини срећним. Предавање је трајало један школски час, 45 минута и завршило се у 14 часова.


Веће осмих разреда

Нема коментара:

Постави коментар