понедељак, 3. јун 2024.

Обука наставника за пружање прве помоћи

Црвени крст из Бачке Паланке у нашој школи започео је обучавање наставника и стручних сарадника за пружање прве помоћи. У понедељак, 3. јуна 2024. обуку је похађала прва група - учитељи, а наредна ће бити организована за наставнике предметне наставе. Обуку су одржали инструктори прве помоћи Драгана Милић и Јакоб Толд. Наша школа је прва укључена у обуку запсолених у школама за пружање прве помоћи.

Обука се састоји из кратких теоретских излагања о најчешћим ситуацијама и повредама са којима се можемо срести у школи и животу, те демонстрацији како се пружа прва помоћ. Демонстрација је била на лутки и на присутном волонтеру Црвеног крста. Обуком су обухваћене најразличитије повреде, од крварења из носа, преко отворених рана и несвестице, до епилепсије и ломова. 

Присутни учитељи могли су да сами пробају сами да практично нешто ураде, да питају и коментаришу. Највише коментара од учитеља чуло се у вези са законским решењима по којима повређено дете не смемо дирати без дозволе родитеља, што може да представља губљење драгоценог времена док стручна помоћ не дође. 

Теоретски и практично, на живом човеку и на лутки - обука у пружању прве помоћи

 

Нема коментара:

Постави коментар