недеља, 2. октобар 2022.

Чудесне сеобе птица у Бачкој Паланци

       Поводом Европског викенда посматрања птица дана 1.10. у 8:30 десило се посматрање чудесне сеобе птица и код нас у Бачкој Паланци код Цврцине баре на Тиквари. Циљ ове манифестације, која се традиционално одржава сваке године првог викенда у октобру, је излазак у природу и уживање у посматрању птица и њихових сеоба.

       Милиони птица селица ових недеља ће напустити Европу и одлетети на своја зимовалишта у Африци. Птице селице преваљују хиљаде километара и многе су опасности које их угрожавају на њиховом селидбеном путу. У јесен преко Балкана пут југа прелеће више од 2 милијарде птица. За велики број ово је дуг и опасан пут пун природних препрека, али и недаћа која проузрокују људи. Криволов је најраширенија појава током сеобе. Организована посматрања у више од 40 земаља Европе служе да се пажња усмери на потребе очувања сваке јединке. 

       На овом лепом догађају били су и ученици од петог до осмог разреда наше школе које су водиле наставнице биологије Мирјана Шијаков и Сања Савић. Осим ученика виших разреда ту су били и ученици који су дошли са својом учитељицом Светланом Чулић. Овај леп дан ученици су провели у природи, посматрали сеобу птица, дружили се и научили нешто ново. Видели су птице из непосредне близине и добили шансу да из њихових руку полете даље на слободу.








Известилац: наставница Александра Продановић

Нема коментара:

Постави коментар