недеља, 29. септембар 2024.

Светски дан срца 2024.

 

Светски дан срца обележава се глобално 29. септембра. Светски дан срца је установљен 2000. године са циљем да информише људе широм света да су болести срца и крвних судова водећи узрок смрти код 17,5 милиона људи сваке године. Процењује се да ће до 2030. године тај број порасти на 23 милиона. Светска федерација за срце упозорава да најмање 80% превремених смртних исхода може да се спречи контролом главних фактора ризика (пушење, неправилна исхрана и физичка неактивност).

Штанд у Дому здравља

Под слоганом "Активан приступ можe да спаси животе" у просторијама  ДЗ "Др Младен Стојановић", у петак 27. септембра 2024. године, одржана је практична едукација ученика 8. разреда наше школе. Показали су нам  на који начин се ради провера стања свести и дисања, како исправно позвати хитну пoмоћ и како на време започети кардиопулмоналну реанимацију. Такође нам је показана употреба аутоматског електричног дефибрилатора, који је веома значајан када дође до срчаног застоја.

Прво смо пратили шта волонтери раде

Ученици наше школе су активно учествовали у показним вежбама. Научили смо нешто ново кроз пријатно дружење са волонтерима и стручним сарадницима Црвеног крста Бачка Паланка. 

Затим смо и сами пробали.
 

Известилац: Нада Ловре, помоћник директора

Нема коментара:

Постави коментар