четвртак, 26. септембар 2024.

Европски дан језика 2024.

Европски дан језика установио је Савет Европе 2001. године с циљем да слави језички диверзитет Европе. У Европи има око 220 језика, а на свету око 5-6 хиљада. У европски језички диверзитет спадају и језици који се проучавају у нашој школи, укључујући и српски језик, затим енглески, немачки, словачки и мађарски. То је у промилима малени број наспрам језика света, али сваки језик је посебан космос лепоте, јасноће, мудрости, па наших 5 језика, с те тачке гледишта, нису мали, велики су и величанствени. Ове године смо се ујединили и присетили се како је уопште дошло до тога да људи причају различитим језицима иако живе у близини једни других.

Збрка језика - Вавилонска кула и наша кула


Томе нам је послужила инспиративна старозаветна прича о Вавилонској кули које смо се подсетили на радионицама у школској библиотеци, а  затим приступили креирању своје верзије Вавилонске куле од картона, на којој има и силуета градитеља из библијске приче, али највише порука, стихова, идиома којима се међу људима који говоре различитим језицима развија истинско разумевање и препознавање истих вредности. Савки од пет језика који се проучавају у школи представио је типично, репрезентативно, најлепше и најмудрије из тог језика и културе народа који њиме говори. Добили смо једну сасвим необичну петострану, вишеструко симболичну, шарену и веселу макету Вавилонске куле. О целом подухвату више се може сазнати на сајту школске библиотеке , а фотографије из свих фаза процеса стварања у фото-албуму. У креирању су учествовали ученици од 2. до 8. разреда. 


Учимо речи других европских језика

Једна од активности је био пројекат ученика четвртог разреда у организацији наставница енглеског језика, Бојане Ступар и Милијане Рађеновић. Заинтересованим ученицима су додељени европски језици и линк ка платформи на којој су могли да науче неколико основних фраза и бројеве до десет. Део ученика је учио нове језике, а други део је бојио заставу са лепом речју из додељеног језика. Заставе су постављене на пано у школском ходнику, а научени изрази су презентовани прво у сопственом одељењу, а затим и у одељењима првог и другог разреда. Као крајњи резултат пројекта направљен је видео са свим учесницима у ком можете чути и научити много нових речи.
Европски дан језика by

Нема коментара:

Постави коментар