понедељак, 3. јун 2019.

ИЗЛЕТ: БАЧ – СЕЛЕНЧА

У сарадњи са родитељима Кристином и Слободаном Соро, 3. јуна 2019.год. је за ученике 3-1 организован излет у Бач и Селенчу као вид амбијенталне наставе, а у циљу остваривања
наставних садржаја народне традиције и природе и друштва .

У Бачу смо посетили фабрику ЦТК „Тектона“ која се бави производњом амбалаже од дрвета. Упознали смо све делове процеса фабричке производње од обраде трупаца, па до завршних производа њиховог паковања и складиштења.

Обишли смо средњовековну тврђаву у Бачу, споменик културе којим се Бач поноси.

Упознали смо историјат тврђаве, попели се у чувену Дон Жон кулу, разгледали археолошку поставку и осетили дух прошлих времена.

У оближњем селу Селенча, највећем произвођачу метли у Србији, посетили смо метлару „Трусина“ . Власници метларе су нам показали процес производње метли, од припреме материјала: скупљања сирка и његовог класирања и чишћења ,па до сечења, везивања, уградње дршке, шивења...

Ученици су имали прилику да и сами учествују у неким операцијама израде метли. Видели су и научили да се остаци материјала не бацају, него да се искористе за нови производ.
Сазнали су и како радионице прерастају у фабрике.

На овај начин обрадили смо и повезали наставне садржаје „Материјали“ (природа и друштво) „Некад занатлија- данас индустрија“ (народна традиција) и заокружили носећу наставну тему:занати. Обиласком древне тврђаве, утврђени су наставни садржаји из области Наше наслеђе

Ученици су добили задатак из српског језика да напишу извештај о овом излету . На крају је за наше одељење у ресторану „Слован Селенча“ организован ручак. Са овог кратког и садржајног, едукативног излета вратили смо се задовољни и пуни утисака.

Овај догађај је показао да на врло лак начин може да се оствари сарадња школе, родитеља, деце и успешних привредника. Оставиће и велики утицај на образовање деце и на њихово схватање да у животу може да успе свако ко вредно ради и уме да на време пронађе свој теленат.

И за следећу школску годину, у сарадњи са родитељима у одељењу 3-1 заједно планирамо нове активности.

Учитељица Јасмина Васојевић









Нема коментара:

Постави коментар