среда, 18. октобар 2023.

Европски дан борбе против трговине људима

Европска унија донела је одлуку и правне нормативе који регулишу борбу против трговине људима. Сваке године 18. октобра се различитим активностима развија свест о немилој појави трговине људима. Црвени крст у Републици Србији има образовни програм за ученике 8. разреда који указује на овај проблем савременог света. На овом линку могу се погледати детаљу програма.  

Зато су на овај дан волонтери бачкопаланачког Црвеног крста упознали ученике 8. разреда са ови проблемом. Премда свој програм зову радионицом, заправо се радило о предавању праћеном слајд-презентацијом. Предавање је обиловало интеракцијом са ученицима, они су се радо укључивали у разговор, те им је донекле држало пажњу.  У интеракцији са предавачима ученици су показали знања из области дигиталне безбедности која могу применити у у безбедности од трговине људима. 

За крај је осмишљена симулација у којој су ученици на подељени хартијама остављали своје податке, навике и интересовања, а затим кроз дијалог коментарисали какве последице може да има сваки од остављених података а мрежи. 

Ученици су заједно са волонтерима покушали да закључе која су то сазнања најбитнија на данашњем предавању.  

 

Да ли пословична склоност ка шалама и смеху значи да ученици 
нису свесни озбиљности проблема или се тако бране од преозбиљних тема

известила Славица Јурић

Нема коментара:

Постави коментар