четвртак, 9. октобар 2014.

Посета пошти

Светски дан поште 


На Светски дан поште, 9. октобра тридесетак ученика чланова Клуба читалаца од 5. до 8. разреда посетили су Пошту у Бачкој Паланци. На тај начин желели смо да обележимо овај дан, али и да започнемо клупске активности бављења епистоларним књижевним делима. 
Прво смо се обавестили о овом празнику и пошти у Србији. Интернет често нуди другачију слику стварности од од онога што је стварно у животу. Тако смо на веб-сајту Поште Србије пронашли читав низ активности које предузеће нуди корисницима, па и најмлађим. Но, ништа од тога нас није дочекало у нашој паланачкој пошти. Штавише, они не учествују ни у интерној акцији естетског уређења поште унутар фирме под називом који нам се јако свидео Мало добре воље да нам буде боље
Ми смо им, ипак, како обичај налаже, понели своје прилоге за њихов празник и за акцију уређења поште: цртеже ученика III 3 који су са својом учитељицом Јасмином Васојевић сликовито представили мисију поште. Цртежима могу да украсе пошту или да их користе за своје разгледнице. 

Погледајте фото-галерију ученичких радова и слика са посете

Са оне стране шалтера


Ученицима је, ипак, било занимљиво да у пошту уђу са оне стране шалтера и виде како су поштари изделили цео град и тачно знају ко у који кварт иде. Они срећнији упознали су лично баш своје поштаре. Вага за мерење пакета изазвала је интересовање оних лакших од 50 килограма, али је највише интерсовања изазвао контролор који им је показао збирке маркица иако међу ученицима није било ниједног филатеристе. 
Сазнали су и која се школа мора завршити да би се радило у пошти, али ће најкориснији бити материјали које смо добили да бисмо вежбали адресирање и попуњавање поштанских формулара. Таква функционална знања, животна и свакодневна, све чешће се налазе у питањима на завршном испиту што је веома изненадило наше домаћине. 


Нема коментара:

Постави коментар