понедељак, 22. септембар 2014.

Обележен Онлајн дан

Празник који смо први пут обележили ове године једва да је мало старији од наших најмлађих ђака. Светски Онлајн дан (One Web Day) прославља се од 2006. године као дан када се слави демократичност и доступност интернета, промовише укључење што већег броја људи и дели брига и одговорност за будућност интернета.
У прославу Онлајн дана може да се укључи тако што организације, удружења и појединци бирају неку од активности коју организатори из Америке предложе, али може и организацијом сопствених активности којима се популарише укључење на мрежу и активан стваралачки однос према интернету.
Обележавајући први пут овај празник, наша школа је припремила своју активност: пригодну радионицу и промоцију Клуба читалаца у новом издању као вид активног укључења на мрежу у функцији учења и неговања критичког мишљења и читалачких навика. Кроз радионице је прошло 10 одељења ученика млађег узраста и 6 одељења ученика старијег узраста. 
Током радионице ученици су освестили какав је њихов однос према интернету, активан или пасиван, на нивоу конзумирања или стварања, одређујући свој ниво на којем се у виртуелном свету налазе. Посебно је наглашена етичка категорија и услови под којима малолетни ученици могу приступати  популарним веб-сервисима. У оквиру радионице спонтано су покренуте дискусије о етичком коришћењу интернета, плагијатима и интернет-криминалу.

.

Улазница и пасош за дигитални свет - имејл и Клуб читалаца

.
Као улазница за улазак у свет дигиталног ученицима је указано на имејл који углавном морају да имају да би на интернету стварали. Будући да су малолетни, своје имејл адресе могу да имају искључиво преко родитеља и школе. Као прва дигитална земља у којој ће боравити у свету дигиталног ученицима је промовисан и понуђено укључење у рад Клуба читалаца. Зато су заинтересовани добили папир са обавештењем родитељима о постојању безбедног школског налога и понудама Клуба, који ученици и родитеље треба да размотре и родитељ да потпише да би ученику могла бити креирана школска електронска адреса и да би кренули на путовање по земљи Клуб читалаца.
За ову прилику креирана је и реклама за Клуб читалаца у једном од веб-алата.


Нема коментара:

Постави коментар