четвртак, 6. новембар 2014.

Поводом 100-годишњице Мокрањчеве смрти

Два блага српске културе

.
Не зна се шта је веће богатство за српску културу: народна изворна музика коју српски народ има или Мокрањац који је то благо сакупио и обрадио. 
Обележавајући 100-годишњицу смрти Стевана Стојановића Мокрањца (1856-1914) направили смо изложбу посвећену на изложбеном простору испред библиотеке. 
Изложба обухвата стилизоване текстове о Мокрањчевом животу разврстане у неколико поднаслова који су рађени на основу монографије о Мокрацу (Београд, ЈРЈ, 2012). 




.

Вук и Мокрањац

.
Током планирања и припреме изложбе наишли смо на квалификацију да је Мокрањац урадио за народну музику оно што је Вук урадио за народну књижевност. Стога су ученици 5. и 6. разреда на часовима музичке културе истражили Мокрањчева путовања и простор који је обухватио својим руковетима. Истовремено су неколико ученица 8. разреда са наставницом Горданом Вујовић истражиле Вукова путовања и простор који је обухватио својим сакупљачким радом на пољу народне књижевности. Резултат тих истраживања су резимеи о њиховим путовањима и делима, постављени у мале коверте као свици. а коверте су прибодене на мапу. На тај начин мапа је постала интерактивна, јер подразумева да ће посматрач да развије свитак из коверте да би прочитао садржај писамцета прибоденог на одређено место на мапи. 


Фото-галерија (погледај више слика)

Нема коментара:

Постави коментар