уторак, 16. децембар 2014.

Травијата у СНП

Посета СНП

.
У Оквиру године музике планирали смо и посете музичким и музичко-сценским догађајима и манифестацијама. Након концерта класичне музике у новембру, 16. децембра 2014. уприличили смо прву од таквих посета - колективну посету СНП где смо гледали и слушали чувену оперу Ђузепа Вердија Травијата.
Оперу је посетило 60 ученика предметне наставе и неколицина ученика 4. разреда чланова Клуба читалаца. Ученике су водила три наставника. 

Знање о опери и оперски манири

.
Ученици од 5. до 8 разреда припремљени су на часовима музичке културе тако што су добили најосновније информације о опери. Клуб читалаца припремио је концептуалну мапу о опери као музичко-сценском делу, а библиотекарка направила је програм Травијате са изводом из културе понашања у опери који је свима подељен у аутобусу. Њега су ученици проучили на путу до Новог Сада и поразговарали о томе с наставницима да би оперу слушали спремни.
Не рачунајући два изузетка, свим ученицима је ово био први пут у опери. У предворју велике сале наставници су се слатко насмејали кад су ученици сумњичаво гледали у гардеробу, не желећи да предају своје јакне из страха да им их неко украде. :) 
Већ на паузама између чинова ученици су исказали своју дирнутост и одушевљење. На повратку још једном су попричали с наставницима о ономе што су гледали, постављали питања у вези са нејасноћама, а пред крај пута се вратили певању "лакше" музике, популарне; оне за коју нису потребне нарочите припреме, школовани гласови, и уз коју може да се звижди и скандира као на концертима. 
Општи утисак је такав да се ученицима допало и сви кажу да им није било досадно, те да би волели да иду сваки пут. Наставници имају само мало другачији утисак. Неколицина се забављала мобилним телефоном, причала и ометала оне поред себе који пажљиво слушају. Најмлађа међу посетиоцима опере, амбасадор читања у протеклој години, ученица је трећег разреда већ је пожелела да чита и роман Дама с камелијама по којем је рађен либрето опере јер јој се осим музике и радња јако допала. 



Нема коментара:

Постави коментар