субота, 30. март 2019.

Идвор и Ковачица




Чланови Клуба читалаца и ученици који имају народну традицију, а учествовали су у конкурсу прављења макета и модела за уређење сеоског војвођанског газдинства на Светосавском темату, имали су прилику да у једнодневном излету посете меморијални центар Михајла Пупина у Идвору и Музеј наивне уметности у Ковачици.
Излет је реализован у суботу, 30. марта 2019. а у њему је учествовало 40-ак ученика и њихових учитељица: Добрила Борковић, Анкица Дамјанов, Станислава Керавица, Јасмина Васојевић, Драгана Менчик и библиотекарка Славица Јурић, која је била и организатор и вођа пута.

Народни дом Михајло Пупин 


У Идвору ученици су прво посетили задужбину Михајла Пупина - Народни дом Михајла пупина где је уприличена пројекција кратког документарца о Михајлу Пупину који је занимљивим предавањем допунио стари идворски учитељ у пензији. Ученици су погледали и делове изложбе о Михајлу Пупину која је пренета из Историјског музеја у Београду. 


Родна кућа Михајла Пупина


Затим су са водичем кренули у родну кућу Михајла Пупина где су могли уживо видети оно што су претходно моделовали. Највише пажње код ученика изазвао је ђерам и бунар у дворишту којим су скоро сви покушали да дохвате воде. Срећом, на бунару је стајала и гвоздена мрежа, па није било опасности. 

 У парку меморијалног комплекса


На крају ученици су се задржали у парку где је црква, Народни дом и стара школа коју је Пупин похађао, која се реновира и у коју зато нисмо могли ући. У парку је споменик Пупину и пупинокази које су уметници инспирисани Пупиновим ликом и животом креирали. Наши малишани задржали су се у игрању на справама које су у парку постављене.


Радости Ковачице


Кад смо сазнали да у Пупинов музеј смештен у стару школу не можемо ући због реновирања, запустили смо се у оближње село Ковачицу. И нисмо се покајали. У Ковачици смо одмах отишли у Музеј наивне уметности који су посетили само одрасли јер је био пред затварањем, а ученици су се задовољили прегледом оближњих атељеа у којима су куповали пуно радосних репродукција слика надалеко чувених наивних сликара из Ковачице. 


Сазнали су и шта је наивно сликарство, мурал, како слике могу да буду терапија и пренесу своју радост на људе, али је највише радости приредио оближњи парк са својим игралиштем и справама. 


За видела смо стигли у Паланку, уморни и задовољни.

Нема коментара:

Постави коментар