недеља, 6. новембар 2022.

Стражилово 2022.

 Бранковим стазама – Сремски Карловци и Стражилово

„ Колико ме воли неко место, мерим по лакоћи са којом у њему дишем“ 


Стражилово није само обичан фрушкогорски врх. Стражилово је најславнија кота српског песништва. То је постао због познатог српског романтичарског песника Бранка Радичевића. У својим стиховима он каже: „Ја се шетам, дружина са мноме, ми идемо Стражилову томе“.

Још један успешан викенд  је иза нас. Ученици и наставници наше школе у сарадњи са ПСД „Равничар“ извели су још једну планинарску манифестацију у недељу 6.11.2022. године.

У овој манифестацији учествовало је 60 ученика наше школе. Заједно са својим учитељицама Светланом Чулић, Јасмином Васојевић, Оливером Сарач, Добрилом Борковић и наставницама биологије Мирјаном Шијаков и географије Татјаном Агић ишли смо кружном стазом од Чардака на Стражилову до Бранковог виса, на којем се налази гроб Бранка Радичевића, потом до стражиловског дома и назад.

Гроб Бранка Радићевића налази се на брду високом 295 метара. Стаза која води до врха је широка, са серпентинама и иде кроз шуму. Успут смо могли да читамо стихове Бранка Радићевића које су постављене дуж стазе, али и да се упознамо са подацима о биљним врстама Фрушкогорја.











Подносилац извештаја: Мирјана Шијаков

Нема коментара:

Постави коментар