среда, 28. фебруар 2024.

Предавање о води и санитарним условима

Ученици осмих разреда обрађују тему воде на више аспеката у оквиру предмета географије, биологије и хемије. Један од кључних циљева одрживог развоја: чиста вода и санитарни услови подстакао нас је да сазнамо нешто више о томе шта се дешава у Фабрици воде у Бачкој Паланци, тачније у постројењу за пречишћавање воде. 
У среду 28. фебруара 2024. угостили смо самосталног технолога Уроша Живића стручњака за област контроле квалитета воде који нас је упознао са активностима које се спроводе у датом постројењу. Сазнали смо да се Бачка Паланка снабдева подземном водом из изворишта „Ристић пут“ и да је до сада у изворишту избушено двадесет бунара. 

Урош Живић, технолог у Фабрици воде у Бачкој Паланци

Вода која се захвата на изворишту пречишћава се кроз следеће технолошке процесе: 
  1. аерација сирове воде, 
  2. ретензија аерисане воде, 
  3. филтрација воде и 
  4. дезинфекција воде натријум хипохлоритом. 
Сви ови процеси се прате преко диспечерског центра, а поред тога врши се и редовна контрола воде преко интерних лабораторија (физичко хемијска и микробиолошка). 
Предавање је одржано у школској библиотеци за ученике 8-2 и 8-4 одељења у присуству наставница Татјане Агић, Мирјане Шијаков и Марије Роквић.Ученици су са пажњом испратили веома занимљиво предавање и сазнали битне чињенице о важности редовне контроле квалитета воде. Нова сазнања ћемо искористити у будућим пројектима.

Прилика ученицима да о једној теми сазнају са становишта више предмета


Подносилац извештаја: Мирјана Шијаков

Нема коментара:

Постави коментар