среда, 21. фебруар 2024.

Промоција школе од посебног интереса

Униформа је чудо 

Српски народ воли (или је волео) униформе, посебно војне и полицијске. О том сведоче крајишка историја, традиција у којој се војска сматрала својеврсном школом живота и неком врстом иницијације у свет одраслих мушкараца. На неки начин о томе сведочи и мир који наступи када се полиција налази  у школском окружењу, и пажња којом ученици прате полицијска предавања - чисто да им позавиди сваки наставник на дисциплини коју задрже без подизања гласа, прекидања излагања сваки час да бих умирили.... 

У то смо се уверили и на промоцији Средње школе унутрашњих послова "Јаков Ненадовић" из Сремске Каменице одржаној у школској библиотеци 21. фебруара.  Предавање двојице полицајаца о самој школи, посебним условима за упис у школу, предметима и другим детаљима ученици осмог разреда су и након 6. часа пажљиво испратили као да ће сви да упишу баш ову школу. На похвале и коментаре присутних запослених, полицајац је загонетно изјавио: Униформа је чудо. Разумели смо.

Аура тишине и пажње око униформи

Средња школа унутрашњих послова "Јаков Игњатовић" у Сремској Каменици

Током излагања сазнали смо да школу не треба мешати са основном обуком (курсом) која је постојала у Сремској Каменици, него за школу "Пане Ђукић" која је функционисала до 2009.  У сваком погледу обновљена средња школа унутрашњих послова "Јаков Игњатовић" од школске 2023-24. има статус школе од посебног интереса за републику Србију што подразумева да школе остварују програме значајне за културу, просвету или историју.  Закон о средњим школама, наиме, даје могућност да неке школе буду проглашене школама од посебног интереса или од националног значаја, а одлуку о томе доноси Влада РС и у складу с тим школе имају другачији програм, право на посебне услове и за наставнике и за ученике, па и саму зграду. Титула им доноси неке привилегије, али и више обавеза и високе стандарде. Тако су школе од посебног интереса Карловачка гимназија, Филолошка гимназија у Београду, Крагујевачка гимназија, Школа за музичке таленте у Ћуприји, а Математичка гимназија и Гимназија "Ј. Ј. Змај" у Новом Саду од националног значаја због успеха својих ђака (рецимо 500 доктора науке Математичке гимназије, преко 70 академика из Змај-Јовине гимназије).  

Од каквог је посебног интереса за културу, просвету и историју има средња полицијска школа, поред наведених гимназија, остаје да сами закључимо. 


Нема коментара:

Постави коментар