понедељак, 22. април 2024.

Дан планете Земље 2024.

 Сваке године 22. априла обележава се Дан планете Земље, међународна иницијатива којој је главни циљ да се подигне свест о заштити животне средине и очувању планете. 

 Компостирање

Прикључили смо се акцији тако што смо започели процес компостирања. Компостирање је најбољи и најекономичнији облик рециклирања кућног органског отпада.То је контролисани процес при коме се органски отпаци помоћу активности организама који живе у земљишту и у присуству кисеоникa претварају у хумус који се може користити као органско ђубриво. За сам процес потребно је припремити материјал: гранчице, лишће, картон,земљу, пиљевину, органски отпад(одређени остаци воћа, поврћа, љуске од јаја, кесице чаја, остаци од кафе...)

У процесу сакупљања материјала учествовали су многобројни ученици али и наставници наше школе. Први компостер су напунили вредни ученици 8-1 и 8-2 у присуству наставнице Мирјане Шијаков. 

Ученици 8. разреда започели компостирање, а стање ће даље пратити неки нови клинци

Резултати компостирање се могу очекивати приближно за  6 месеци када компост постаје зрео и може се користити за прехрану цвећа, воћа, поврћа и травњака. Активности ћемо и даље наставити јер компостирање представља одрживи пројекат који захтева активно праћење стања компоста.

 Планета потив пластике

Дан планете се обележава 55. пут, а ове године, према наводима међународне организације „Дан планете Земље”, главна тема је борба против пластике „Планета против пластике”.

Свесни колико је загађивање пластиком велики проблем по здравље људи и планете активно доприносимо организовањем сакупљања ПЕТ амбалаже сваког 16. у месецу.

Увод у активности око Дана планете Земље започели смо већ у суботу 18. априла акцијом сакупљања стаклене амбалаже. 

Известилац Мирјана Шијаков, наст.биологије

Нема коментара:

Постави коментар