петак, 15. март 2024.

Кад се сретну техника, технологија и електротехника

Међушколска сарадња 

У недељи од 11. до 15. марта 2024. године ученици осмих разреда ОШ „Свети Сава“ Бачка Паланка су посетили средњу школу „9. мај“ у оквиру своје наставе предмета Техника и технологија. Ова врста међушколске сарадње је одличан начин да се ученици упознају са напреднијим концептима и технологијама, као и да стекну практично искуство у одређеним областима. 

озбиљнији приступ
области електротехнике
Посета ученика основне школе „Свети Сава“, са фокусом на наставу предмета Техника и технологија, пружила је могућност ученицима да искусе реални рад у лабораторијским условима и да се упознају са основама електронике и електротехнике. Описане активности, укључујући руковање мултимером, реализацију електричног кола и упознавање са основним електронским компонентама, су одличан начин да се ученици уведу у свет електронике на интерактиван начин.

Ученици су присуствовали настави вежби Електронике и Електротехнике, која се одржава у посебно опремљеним лабораторијама. У току наставе су имали прилику да рукују мултимером, да реализују просто електрично коло, као и да се упознају са основним електронским компонентама и њиховом применом. Ученици и наставници су својим другарима, основцима објаснили начин на који се користи мултимер, па су затим практично мерили различите величине, начин повезивања елемената у електрично коло и мерења струје у колу. Различите врсте основних електронских компоненти (отпорнике, кондензаторе, калемове, диоде, транзисторе, интегрисана кола...) као и начине њихове примене у оквиру наставе Електронике гостима је приближио Стеван Кнежевић (2-2).

Поред тога што су се практично применили своја знања из електротехнике, која стичу у оквиру наставе предмета Техника и технологија, ученици су се упознали и са образовним профилима који се школују у нашој школи и са начином реализације наставе. Заједно смо посетили кабинет за рачунарски хардвер, присуствовали делу часа Администрације рачунарских мрежа, часа Сервери, а на часу Рачунарске графике и мултимедије упознавали су се са ученичким радовима (фото, видео), и имали прилику да виде простор који се спрема за потребе снимања поткаста као и пракричне радове које наши ученици раде за различита такмичења. Наставник Зоран Жигић је госте упознао са образовним профилима машинске струке, а реализацију наставе им је представио обиласком радионица (глодачнице, стругаре, радионице за заваривање, аутомеханичарске радионице..) и кабинета. У једном од кабинета гости су могли да виде практичан рад ученика на програмирању и коришћењу CNC машине.



Директор школе Снежана Ивеља је примила госте у свом кабинету и обрадовала их пригодним поклонима. Како је посета и међушколска сарадња реализована врло успешно, надамо да ће се ова сарадња наставити и у будућности.

домаћини и гости у посебно опремљеној лабораторији

Ову посету су организовали наставници: Сњежана Фодора, ОШ „Свети Сава“ Бачка Паланка и 
Силвана Јосић, ТШ „9. мај“ Бачка Паланка уз подршку Ученичког парламента ТШ „9. мај“ Бачка Паланка.

Известила наст. технике и технологије Сњежана Фодора

Нема коментара:

Постави коментар